En hyldest til Erik Ole Jørgensen

Erik Ole Jørgensen var en dansk møbeldesigner, der blev født i 1925 og døde i 2002. Han var en af Danmarks mest anerkendte møbeldesignere i det 20. århundrede, og hans værker er stadig populære i dag og endnu vigtigere, så bliver de stadig solgt i stor stil i dag – eksempelvis via hans J146 lænestol og J147 lænestol.

Jørgensen begyndte sin karriere som møbelsnedker og uddannede sig senere hen som arkitekt på Kunstakademiet i København. I 1953 grundlagde han sit eget designstudio, hvor han skabte nogle af sine mest ikoniske værker i møbelverdenen og flere af dem bliver stadig solgt i dag. Erik var kendt for sin minimalistiske stil og hans store fokus på funktionalitet, der kom til udtryk gennem hans designs. En af hans mest kendte designs er lænestolene J146 og J147, der bliver produceret af FDB Møbler og som stadigvæk sælges i dag gennem hjemmesiden Trendyfour Living. Stolene er et eksempel på Jørgensens minimalistiske tilgang til møbeldesign, og de er stadig yderst populære i dag på grund af deres tidløse design.

Hvis du undrer dig over navnene J146 og J147, så er det en slags serienumre der går igen på tværs af alle Erik Ole Jørgensens designs. J’et står for Jørgensen og nummeret er simpelthen det nummer i rækken, som møblet passer til. Det vil sige at J1 er det første møbel han har designet, mens at J146 og J147 er henholdsvis nr. 146 og 147 i rækken.

Erik var og er stadigvæk kendt for sit samarbejde med møbelproducenten Erik Jørgensen Møbelfabrik, hvor han skabte en række ikoniske møbler, herunder sofaen EJ 220 og lænestolen EJ 230. Begge disse værker er stadig i produktion i dag. Hans designs er karakteriseret ved enkle linjer og et højt fokus på materialer af en høj kvalitet, såsom massivt træ og læder. Det er værdier, som han deler med FDB Møbler og årsagen til, at de er i stand til at videretage hans arv gennem deres brand. Hans fokus på funktionalitet og minimalistisk stil gjorde ham til en pioner inden for dansk design og et forbillede for mange nutidige møbeldesignere.

Selvom Jørgensen er bedst kendt for sit arbejde inden for møbeldesign, var han også en aktiv deltager i den danske designscene og underviste på Kunstakademiet i København i mange år. Han blev anerkendt for sit arbejde og blev tildelt adskillige priser og udmærkelser i sin karriere, herunder en pris fra det danske Designråd i 1966.

Erik Ole Jørgensens arv i dansk møbeldesign kan stadig ses i dag. Hans minimalistiske stil og fokus på funktionalitet og kvalitet er stadig vigtige elementer i moderne møbeldesign, og hans møbler er stadig populære blandt design entusiaster og boligejere verden over. Møblerne bliver solgt i stor stil og holder sin høje værdi godt henover årene – også selvom de bliver slidt med tiden. Du vil ofte kunne finde møblerne på auktionssider og også skulle betale en relativ høj pris for dem. Det gælder også for de førnævnte J147 og J146 lænestole, som er nogle af de stole der bliver solgt flest af.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *