Rav på væggene

Ravjagt er en af mine store interesser

Jeg har efter en del år fået samlet en solid samling rav sammen og de store stykker har jeg til at stå hjemme på en glashylde som udelukkende bruges til udstilling af mit rav men min kone fik en fantastisk ide til alle de små stykker rav jeg findes når jeg er på ravjagt da de ikke rigtigt kan bruges til noget, der skulle laves billeder hvor rav blev brugt, lige i første omgang lød det ret fedt men besværligt så jeg måtte en tur på nettet for at søge inspiration og den fandt jeg i en rav gruppe på Facebook og det endte med jeg fik kendskab til et virksomhed i Aalborg som solgte ravlygter (disse bruges så man kan finde rav om natten) så dem ringere jeg til for at høre bla. hvordan jeg fik rav til at sidde fast på de billeder jeg ville bruge.

Resin var svaret

Resin, noget ala Epoxy men hvor Resin er lys afhængig og kan størknes med en ravlygte hvilket ville gøre mit arbejde 1000 x lettere så jeg ikke skulle vente på hver stykke skulle have 1 times tørretid så jeg fik investeret i min første ravlygte nogensinde men om jeg kommer på ravjagt med den ved jeg ikke da jeg altid har gået om dagen og ledt.

Billederne blev til

Jeg startede med små billeder jeg fandt på loppemarkeder på ca. 30x30cm og så knuste jeg nogle af de små rav stykker jeg havde så det blev til meget små stykker og med en fin pensel kunne jeg påføre Resin på feks et træ på billeder og efterfølgende drysse med rav, så var tiden kommet til tørring og vupti – efter små 2 min med ravlygten var min Resin størknet sammen med ravet og det var næsten umuligt at se limen da den er helt klar.

Idag har jeg lavet så mange billeder at jeg sælger af dem og der er en pæn interesse dog er prisen ikke så høj. Herunder kan du se et af dem jeg har haft til salg.

Ravets historie for de interesserede (snuppet fra nettet)

I juratiden for ca. 200-225 millioner år siden så jorden helt anderledes ud, end den gør i dag. Der var ingen mennesker, men stort set træer over det hele. Nogle meget større end dem vi kender i dag. Der var også et helt andet dyrerige end i dag, bl.a. kæmpestore insekter og helt andre dyrearter.

Nogle af de kæmpe store grantræer, hvoraf man mener, de største har været omkring 30-40 m høje, var ”ravtræer”, som for længst er uddød. De ”svedte”, som vores grantræer også gør, med harpiks. Dette harpiks blev ført ud i havet eller endte i søer, eller også blev det siddende på træet, når det væltede. De forskellige klimatider, som forløb over mange millioner år, gjorde, at harpiksen lå dækket af is, vand og sand. Efter istiden, hvor isen smeltede, blev harpiksen, der nu var omdannet til rav, langsomt frigjort fra havbunden, blandt andet under storme. Når harpiks bliver til rav, sker det ved en hærdningsproces, hvor harpiksen gennem millioner af år afgiver sine opløselige forbindelser (terpener) og der sker en polymerisation. Harpiksen ligger i denne periode iltfattigtog under tryk. Det tager minimum 20-30 millioner år før det bliver til det, vi i dag kender som rav. Man regner med, at der i Østersøområdet årligt findes ca. 500.000 kg rav, og at dette vil fortsætte mange år fremover, så det må have været enorme mængder harpiks, der har forladt de gamle træer.

Når harpiksen løb ned af træstammen, skete det, at der sad et insekt, som det løb over, og som derved blev indfanget i harpiksen. Vi kan også være heldige i dag at finde rav, hvor vi kan se insekter i. Hvis vi saver et sådan stykke igennem, vil vi opdager, at det vi får ud kun er støv, så det insekt, vi ser, er støv, der er samlet så fint, som insektet var engang. Ligeledes kan harpiksen, da den løb, ned have fanget noget mos, nogle blad- eller barkstykker, som vi også somme tider finder i ravet.

Man ved ikke hvornår, den første klump rav blev fundet, men fra fund i Tyskland ved man, at det er over 10.000 år siden.

 

Ravlygten købte jeg hos ravfund.dk i Aalborg og du kan besøge siden via dette link

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *